Otita la câine: Ce este și cum se tratează?

Sănătate și protecție

7 iunie, 2020

Timp de citire estimat: 6 minute

câine urechea boală


Câinele meu are o infecție a urechii?

Atunci când câinele dumneavoastră își scutură capul sau își freacă urechile de pământ – sau prietenul dumneavoastră blănos poate doar să pară iritat și nefericit – există un risc să fie vinovată o afecțiune obișnuită a câinilor, otita. Cunoscută general ca o infecție a urechii, otita este o inflamație în ureche care poate fi destul de dureroasă pentru companionul dumneavoastră patruped.


Cum a făcut câinele meu o infecție a urechii?

Din punct de vedere anatomic, câinii sunt pur și simplu predispuși să contracteze otită, unele rase mai mult decât altele. Canalele urechii câinelui sunt în formă de L, ceea ce face ca fluidele să se dreneze greu din deschiderile canalelor. Otita externă apare în canalul urechii dar, cu toate acestea, poate evolua în Otită medie, care este o inflamație în urechea medie. Atunci când aceasta survine, lichidul se acumulează la nivelul timpanului, determinând presiune și durere. Rase precum Cockerul spaniel și Ciobănescul german sunt predispuse în mod special la dezvoltarea otitei, așa cum sunt și câinii Shar pei, care au canalele urechii mici, ori Basset hound, cu pavilioane lungi ale urechilor.

ureche de câine

Care sunt cauzele obișnuite ale otitei?

La căței, otita externă este deseori determinată de acarieni ai urechii. Aceștia sunt paraziți mici care sunt extrem de frecvenți și care determină prurit foarte intens, deseori însoțit de o scurgere groasă, maronie.

Majoritatea câinilor adulți sfârșesc cu otită ca un rezultat al unei reacții alergice – sensibilitate la ceva din mediu sau la o hrană. Aceasta se întâmplă în aproape 90% din cazuri. Deseori, va exista o erupție pe undeva pe corp în același timp în care sunt afectate urechile câinelui dumneavoastră.

Corpii străini pot, de asemenea, conduce la otită. Aceștia sunt lucruri precum un fir de iarbă sau o sămânță care a ajuns cumva în urechea câinelui dumneavoastră și s-a blocat în canalul urechii. Se acumulează lichidul, iar rezultatul este durere și inflamație.

Există alte câteva cauze predispozante pentru otita câinelui dumneavoastră. Acestea includ următoarele:

  • Igiena necorespunzătoare a urechii (spre exemplu, utilizarea instrumentelor ascuțite)
  • Lichidele care nu se pot drena din canalul urechii
  • Mușcăturile de insecte
  • Probleme hormonale
  • Probleme de funcționare a tiroidei
  • Probleme de piele preexistente

Cum îmi pot da seama dacă există o infecție a urechii la câinele meu?

Câinele nu se descurcă foarte bine să vă spună atunci când ceva îl deranjează. Ține de dumneavoastră să observați atent semne ale otitei. Acestea pot include următoarele:

  • Scuturat sau rotit din cap constant
  • Frecatul capului și urechilor de pământ (pentru a se scărpina!)
  • Scărpinat frecvent la nivelul capului sau urechilor
  • Pavilioanele urechilor pot fi înroșite
  • Poate exista un miros straniu în urechi
  • Este posibil să apară scurgeri din urechi
  • Unii câini se pot comporta agresiv ca urmare a durerii, mai ales atunci când sunt atinși pe cap

În cazul în care câinele dumneavoastră suferă de otită ca rezultat al unei alergii, este probabil ca alte părți ale corpului să fie inflamate, pruriginoase sau să prezinte o erupție. Cel mai probabil puteți găsi erupții pe labe, partea internă a membrelor, sau pe fața câinelui dumneavoastră. 

Atunci când cauza otitei este corpul străin, simptomele debutează brusc. Puteți vedea cum prietenul dumneavoastră patruped își scutură capul violent, ca și cum dorește să elimine ceva din ureche. Este tipic, de asemenea, ca numai o ureche să fie afectată. 

Infecțiile ca urmare a prezenței paraziților, pe de altă parte, sunt de obicei cronice. Acestea apar lent și simptomele se intensifică în timp. Și unele infecții ale urechii, precum bacteriene sau fungice, sunt asociate cu un miros specific.


Tratamentul timpuriu este cel mai eficient tratament

În cazul în care suspectați că prietenul dumneavoastră canin are orice fel de afecțiune auriculară, cel mai bun lucru este să contactați medicul veterinar cât mai repede. O afecțiune acută se poate transforma într-una cronică în cazul în care rămâne netratată. Acest lucru poate avea impact asupra glandelor din canalele auriculare ceea ce poate deterina o infecție secundară sau chiar pierderea auzului. 


Cum se tratează infecția urechii la câinele meu?

Tratamentul eficient al otitei include acordarea atenției atât inflamației, care este cauza disconfortului câinelui dumneavoastră, cât și tratamentului infecției în sine. Medicul dumneavoastră veterinar va dori, de asemenea, să determine factorii preexistenți care au condus inițial la apariția infecției urechii. Majoritatea câinilor, indiferent de cauza otitei lor, vor primi tratament antiinflamator, pentru a reduce durerea și pruritul.

Medicul dumneavoastră veterinar poate efectua teste pentru alergii, pentru a identifica factorul declanșator al otitei, iar dacă este suspicionată infecția, poate fi efectuată o analiză pentru a confirma acest lucru. Tratamentele potrivite vor fi stabilite de medicul dumneavoastră veterinar, în funcție de rezultate, dacă este vorba despre medicamente pentru alergie sau antibiotice pentru infecție. 

În cazul unui corp străin blocat în canalul urechii, medicul veterinar îl va îndepărta cu blândețe și va trata otita corespunzător.  

Curățarea urechilor înainte de orice fel de evaluare sau tratament topic este considerată, de obicei, esențială, iar medicul dumneavoastră veterinar cel mai probabil va efectua o curățare profundă. Curățarea urechilor ajută, de asemenea, la desprinderea oricăror cruste sau biofilmului care poate acoperi coloniile bacteriane care ar împiedica altfel eficiența tratamentului.  

Recontrolul este deseori necesar în timpul tratamentului pentru otită. Acesta este important pentru a determina dacă tratamentul este eficient și pentru a confirma că oricare dintre factorii principali care au determinat infecția nu mai sunt prezenți.

câine otită

Cum pot preveni infecția urechii la câinele meu?

Să vă asigurați că sunt efectuate examinările fizice anuale la medicul veterinar, care includ o examinare a canalului urechii, care va ajuta la identificarea timpurie a cazurilor de otită.

Cu toate că există măsuri de prevenție eficiente din punct de vedere clinic, există unele lucruri pe care le puteți face pentru a diminua riscurile pentru prietenul dumneavoastră. Acestea includ:

  • Să vă asigurați că urechile sunt uscate bine după baie (evitați pătrunderea apei în canal). 
  • În cazul în care câinele dumneavoastră are foarte mult păr în urechi, solicitați-i medicului veterinar să îl toaleteze periodic. 
  • În cazul în care câinele dumneavoastră este predispus la infecții ale urechii, discutați cu medicul veterinar despre curățarea acestora în mod regulat. 
  • Asigurați-vă că mergeți cu câinele la medicul veterinar pentru toate controalele de rutină și urmați instrucțiunile referitoare la medicamente și aplicații locale.

În cazul în care câinele dumneavoastră dezvoltă o infecție a urechii, cel mai important este să faceți ce puteți pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor ulterioare. Problemele precum otita cronică, pierderea auzului, otita medie și afectarea urechii pot fi evitate dacă urmăriți semnele la cățelul dumneavoastră și dacă urmați indicațiile primite de la medicul veterinar.

RECOMANDAT

  • Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

    Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care sunt sănătoase, antrenante și care susțin câinele sau pisica dumneavoastră. Înseamnă angajamentul de a oferi membrului blănos al familiei dumneavoastră stimularea fizică și mintală de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta. Cu puțină atenție și grijă, dumneavoastră și câinele sau pisica dumneavoastră vă puteți simți din ce în ce mai puternici. Iată aici șase sfaturi pentru a vă ajuta să îngrijiți corect câinele sau pisica.

    Citește mai mult >>

  • 9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

    Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli.

    Citește mai mult >>

  • Ajutor, câinele meu tușește! Tot ce trebuie să știți despre tusea de canisă

    Ajutor, câinele meu tușește! Tot ce trebuie să știți despre tusea de canisă SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIE 20 Oct, 2023

    Citește mai mult >>

Posturi conexe

  • Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

    Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care sunt sănătoase, antrenante și care susțin câinele sau pisica dumneavoastră. Înseamnă angajamentul de a oferi membrului blănos al familiei dumneavoastră stimularea fizică și mintală de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta. Cu puțină atenție și grijă, dumneavoastră și câinele sau pisica dumneavoastră vă puteți simți din ce în ce mai puternici. Iată aici șase sfaturi pentru a vă ajuta să îngrijiți corect câinele sau pisica.

    Citește mai mult >>

  • 9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

    Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli.

    Citește mai mult >>

  • Ajutor, câinele meu tușește! Tot ce trebuie să știți despre tusea de canisă

    Ajutor, câinele meu tușește! Tot ce trebuie să știți despre tusea de canisă SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIE 20 Oct, 2023

    Citește mai mult >>

  • Acarienii – o problemă gravă

    Care sunt semnele prezenței acarienilor la câine? De ce se scarpină câinele meu? Descoperiți aici toate semnele și simptomele problemelor de piele la câini!

    Citește mai mult >>