CÂINI

9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIE

27 Oct, 2023


Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli. Prin urmare, acestea transmit în sânge atunci când se hrănesc o gamă largă de infecții diferite, uneori mai multe simultan. Transmiterea bolilor prin intermediul căpușelor tinde să treacă neobservată, întrucât căpușele sunt creaturi mici, care se fixează, mușcă și cad de pe o gazdă fără a fi detectate. Semnele clinice ale diferitelor boli care sunt transmise prin intermediul căpușelor pot fi destul de asemănătoare, deci vă rugăm ca în cazul în care aveți o suspiciune de boală transmisă prin intermediul căpușelor, să solicitați ajutorul unui medic uman sau veterinar.

Iată aici 9 boli pe care căpușele infectate le pot transmite odată ce încep să se hrănească.

ANAPLASMOZA

Este o boală care se transmite în cel puțin două forme: Anaplasma phagocytophilium și Anaplasma platys. Căpușele căprioarelor și căpușele din vest cu picioare negre sunt cele care transmit Anaplasma phagocytophilium. Această boală afectează globulele albe din sângele câinilor, pisicilor și oamenilor. La 1-2 săptămâni după infecție apar febră, letargie, pierderea apetitului, durere articulară și rigiditate. Anaplasma platys este transmisă de căpușa cafenie a câinelui. Această boală bacteriană determină o scădere a numărului de trombocite la câini și, câteodată, la pisici. În plus față de semnele clinice enumerate mai sus, unele animale pot să prezinte, de asemenea, hematoame și sângerări, ca urmare a scăderii numărului de trombocite.

EHRLICHIOZA

Este o boală bacteriană care este transmisă de căpușa cafenie de canisă la câini, pisici și oameni. Această boală determină simptome asemănătoare cu gripa – febră, oboseală, dureri articulare, vomă, diaree – de obicei într-un interval de una, până la trei săptămâni de la mușcătura unei căpușe infectate. La câinii afectați de boală pot apărea și tulburări de coagulare.

BORELIOZA

Denumită frecvent Boala Lyme, este o boală bacteriană care este transmisă de căpușa căprioarei la câini, pisici și oameni. Simptomele includ febră, oboseală, pierderea apetitului, articulații umflate și dureroase. Este important de menționat faptul că simptomele pot să nu apară timp de câteva luni. Oamenii care sunt mușcați de o căpușă infectată pot dezvolta eritem migrator, care este o erupție cutanată care seamănă cu un ochi de taur. Erupția este greu vizibilă la animale.

BABESIOZA

Este o boală care este transmisă în general de căpușa cafenie de canisă și de căpușa galbenă a câinelui dar poate fi transmisă, de asemenea, prin mușcătura unui câine infectat* (cu toate că aceasta nu se întâmplă frecvent), prin transfuzie cu sânge contaminat, sau prin transmitere materno-fetală. Este determinată de paraziții protozoare din genul Babesia, care infectează globulele roșii ale sângelui.

Babesioza poate afecta un număr mare de animalelor sălbatice și domestice și, ocazional, oameni. Semnele de infecție variază de la o formă ușoară, care evoluează rapid, până la o formă gravă, care determină rapid decesul. În unele cazuri, parazitul determină o boală pe termen lung, având ca simptom principal anemia gravă și progresivă.

BARTONELOZA

Este o boală bacteriană care este transmisă de căpușe și purici. Acesta afectează câinii, pisicile și oamenii. Bartoneloza este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă între animale și oameni. La oameni, această infecție este deseori denumită boala zgârieturii de pisică, cu toate că poate fi transmisă prin intermediul unei căpușe. Simptomele includ febră, șchiopături, letargie, absența apetitului, greață, tulburări de ritm cardiac, durere musculară, alături de mărirea în volum și inflamarea limfonodulilor, ochilor, creierului.

HEPATOZOONOZA CANINĂ

Este o boală rară, determinată de un protozoar numit Hepatozoon canis, care este transmis prin intermediul căpușelor. Infecția nu este determinată de o mușcătură de căpușă, ci survine atunci când un câine ingerează o căpușă infectată. Infecția generează zone de inflamație în țesuturile corpului, care pot determina semne precum febră, depresie, pierdere în greutate, condiție corporală precară, pierderea masei musculare și slăbiciune, scurgeri de la nivelul ochilor și diaree sangvinolentă. Aceste semne pot apare și dispare. Surprinzător, mulți câini prezintă apetit normal. Sunt frecvente sensibilitatea exagerată sau durerea în apropierea coloanei vertebrale, precum și rigiditatea și reticența generală la deplasare. În cele din urmă, hepatozoonoza poate conduce la inflamarea rinichilor sau la amiloidoza renală (o afecțiune în care există o acumulare de proteină anormală denumită amiloid, în țesutul renal). Aceasta este o infecție pe viață a câinilor; nu se cunoaște niciun tratament care să elimine complet din corp organismul.*

CYTAUXZOONOZA

Este, de asemenea, o boală rară determinată de paraziți din genul Cytauxzoon transmiși prin intermediul căpușei la pisici. Boala evoluează rapid și este, de obicei, mortală. Simptomele debutează în general la aproximativ 10 zile după mușcătura de căpușă și ating vârful aproximativ 6 zile mai târziu. Pisicile pot prezenta febră, slăbiciune, depresie și deshidratare. De asemenea, pot avea dificultăți în respirație și pot refuza hrana. Gingiile și mucoasele sunt deseori icterice. Tratamentul este de multe ori fără succes, dar noile tratamente s-au dovedit promițătoare în unele cazuri.*

MICOPLASMOZA HEMOTROFICĂ

Denumită și anemia infecțioasă felină, este o bacterioză transmisă de căpușe (și purici), la câini și pisici. Aceasta țintește globulele roșii ale sângelui, determinând anemie și slăbiciune. Simptomele diferă la câine față de pisică. Pisicile care se infectează pot prezenta depresie, slăbiciune, febră, anemie, icter și splină mărită în volum. Câinii pot prezenta pierdere în greutate și febră, dar doar în cazul în care sistemul imunitar al acestora este slăbit din cauza altor afecțiuni.

FEBRA ROCKY MOUNTAIN

Este o boală bacteriană determinată de Rickettsia rickettsii și care este transmisă la câini de căpușa americană a câinelui și de căpușa de lemn Rocky Mountain. Oamenii se infectează prin mușcătura de căpușă sau în urma unui contact cu sânge din căpușă sau fluide limfatice sau excreții, atunci când înlătură căpușele fixate de pe proprii câini sau de pe propriul corp.* Simptomele apar într-un interval de cinci, până la zece zile de la o mușcătură a unei căpușe infectate și includ febră, pierderea apetitului, mărire în volum a nodulilor limfatici, inflamații articulare, tuse și dificultate în respirație, durere abdominală, vomă, diaree și umflarea feței sau extremităților. În cazurile grave pot fi observate pete netede, perfect rotunde, roșii-vineții, pe mucoasele pleoapelor și gurii. Aceste pete sunt determinate de hemoragia de sub stratul superficial al țesutului. Pot fi observate semne ce implică sistemul nervos, precum stări psihice alterate și sensibilitate crescută, dureroasă, la nivelul coloanei vertebrale, de obicei de la o atingere nedureroasă. Între 1% și 5% dintre câinii cu febra Rocky Mountain mor din cauza bolii.*

Se poate să nu puteți opri toate căpușele, dar, cu siguranță, puteți să luați măsurile de precauție necesare pentru a vă proteja pe dumneavoastră, familia și animalele de companie.

Cei mai importanți pași de prevenție sunt aceia pentru controlul căpușelor. După ce petreceți timp afară, asigurați-vă că vă verificați, atât pe dumneavoastră, cât și pe prietenii blănoși.  Dacă găsiți vreo căpușă, îndepărtați-o imediat. Discutați cu medicul veterinar despre beneficiile utilizării protecției împotriva paraziților, pentru a elimina căpușele care încearcă să muște câinele sau pisica dumneavoastră.

*Kahn, C. M., BA, MA, & Line, S., PhD, Dipl ACVB (Eds.). (2007). The Merck/Merial Manual for Pet Health. Whitehouse Station, NJ: Merck &. Co.

RO-NON-230700007

RECOMANDAT

 • Cum se poate crea o casă prietenoasă pentru animalul de companie în perioada sărbătorilor

  Vi se poate părea surprinzător, însă există ceva ce prietenii dumneavoastră blănoși nu pot înțelege DELOC: sărbătorile. Indiferent dacă pe dumneavoastră sărbătorile vă fac să vă doriți să dansați, să cântați sau să vă ascundeți și să țipați, este important să rețineți că pisicile și câinii nu pot înțelege agitația. Aceștia nu înțeleg de ce…

  Citește mai mult >>

 • Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

  Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care…

  Citește mai mult >>

 • 9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

  Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli.

  Citește mai mult >>