CÂINI

Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIE

24 Nov, 2023


Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care sunt sănătoase, antrenante și care susțin câinele sau pisica dumneavoastră. Înseamnă angajamentul de a oferi membrului blănos al familiei dumneavoastră stimularea fizică și mintală de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta. Cu puțină atenție și grijă, dumneavoastră și câinele sau pisica dumneavoastră vă puteți simți din ce în ce mai puternici. Iată aici șase sfaturi pentru a vă ajuta să îngrijiți corect câinele sau pisica.

SOLICITAȚI SUPORT DE LA EXPERȚI

Îngrijirea cu responsabilitate a câinelui sau a pisicii dumneavoastră nu este ceva ce trebuie să faceți de unul singur. Îngrijirea corectă necesită suport din partea experților. Aici intervine medicul veterinar.

PENTRU A VĂ ASIGURA CĂ PISICA SAU CÂINELE DUMNEAVOASTRĂ SE BUCURĂ DE O STARE BUNĂ DE SĂNĂTATE, MERGEȚI ÎN FIECARE AN LA MEDICUL VETERINAR, CHIAR DACĂ PARE CĂ NU ESTE NIMIC ÎN NEREGULĂ.

Medicul veterinar examinează și are grijă de sute de câini și pisici. Acesta este un specialist cu experiență în sănătatea fizică, comportamentală și bunăstarea tuturor animalelor – incluzând aici câinele sau pisica dumneavoastră. Vizitele regulate la medicul veterinar vă ajută să vă mențineți prietenul blănos protejat de riscul bolilor grave, precum rabia, în plus față de identificarea modificărilor discrete ale stării de sănătate, care altfel pot trece neobservate. Este esențială stabilirea unei relații puternice cu medicul veterinar pentru gestionarea vaccinărilor anuale, aflarea informațiilor despre cele mai recente tratamente pentru protecția împotriva paraziților periculoși precum purici și căpușe și pentru primirea celor mai bune sfaturi cu privire la orice probleme de comportament care pot apărea în timp. Dacă aveți nevoie de suport în alegerea unui medic veterinar din zona dumneavoastră, încercați acest instrument ușor de folosit, pentru găsirea unui medic veterinar.

ALEGEȚI HRANĂ SĂNĂTOASĂ

Nutriția corectă reprezintă o componentă esențială pentru un stil de viață sănătos pentru câini și pisici, ca și pentru oameni! Există atât de multe informații disponibile pe internet despre hrana pentru animalele de companie. Totuși, cel mai bine este să discutați cu medicul veterinar cu privire la recomandarea hranei sănătoase, ca și a variantelor de recompense sănătoase. Pisica sau câinele dumneavoastră se poate bucura de beneficiile opțiunilor corecte privind nutriția, iar unele dintre acestea se pot găsi deja în frigiderul dumneavoastră! De asemenea, este de menționat faptul că există multe tipuri de hrană pe care câinele sau pisica dumneavoastră nu ar trebui să le consume niciodată, precum ceapă, usturoi, struguri, stafide, avocado, aluat dospit, dulciuri (mai ales ciocolată) și multe altele. Acordați timp și informați-vă cu privire la tipurile de hrană care pot fi toxice pentru câinele sau pisica dumneavoastră. Atunci când vă luați angajamentul să vă ajutați câinele sau pisica să consume hrană sănătoasă, îi oferiți șansa de a se simți mai bine și de a avea mai multă energie.

PROGRAMAȚI ACTIVITATE FIZICĂ REGULATĂ

Atunci când câinele sau pisica dumneavoastră are mai multă energie, activitatea fizică zilnică decurge firesc. Unul dintre beneficiile deținerii unui câine este activitate fizică regulată de care beneficiați amândoi în urma plimbărilor împreună. În același fel, unul dintre beneficiile deținerii unei pisici este găsirea modurilor prin care aceasta se menține activă, mai ales dacă pisica dumneavoastră trăiește doar în casă. Dacă vă mențineți prietenii blănoși ocupați pe tot parcursul vieții, îi veți ajuta să evite obezitatea și bolile sau tulburările cronice care pot fi determinate de greutatea în exces, precum diabetul, tensiunea arterială ridicată sau bolile ficatului.

CREAȚI UN MEDIU STIMULATIV

Câinele sau pisica dumneavoastră, probabil, va petrece acasă mai mult timp decât dumneavoastră. Creați spațiul necesar pentru ca prietenii dumneavoastră blănoși să poată fi activi, dar și să se simtă confortabil și bineveniți. Pentru a realiza acest lucru, aveți în vedere instinctele lor intrinseci. Spre exemplu, câinii sunt animale de haită – aceștia se dezvoltă în medii unde există o formă de structură socială.

ÎNCERCAȚI SĂ AȘEZAȚI LUCRURILE CÂINELUI DUMNEAVOASTRĂ, PRECUM JUCĂRII, PERNE ȘI PĂTURI ÎN ZONE ÎN CARE DUMNEAVOASTRĂ SAU ALȚI MEMBRI AI FAMILIEI VĂ ADUNAȚI.

În cazul în care câinele dumneavoastră este obișnuit în cușcă, puneți cușca acestuia într-un dormitor, astfel încât noaptea câinele să nu se simtă izolat și singur în cameră. Pe de altă parte, pisicile sunt mult mai singuratice, deci ar fi bine să puneți lucruri precum copacul pisicii sau culcușul acesteia într-o cameră care nu este tot timpul plină de oameni. Pisicile sunt vânători activi și, prin urmare, ar fi o idee bună să aveți la îndemână jucării precum șoricei sau baghete cu pene, cu care să vă puteți juca cu micul dumneavoastră vânător.

DRESAJ PENTRU SIGURANȚĂ

Câteodată este greu să vă pregătiți pentru neprevăzut și, din acest motiv, învățarea comenzilor este atât de necesară. Motivele care susțin dresajul sunt atât de simple – câinii și pisicile care pot răspunde la comenzi și gesturi simple sunt mai în siguranță atât în casă, cât și afară. Învățarea comenzilor îi poate atenționa să se oprească atunci când sunt în pericol sau să evite hrana care poate fi toxică.  Mulți câini și multe pisici răspund la dresajul cu recompense, dar s-ar putea să fie necesar să experimentați puțin, să citiți niște cărți sau să investiți într-un curs de dresaj de grup (mai ales pentru câinele dumneavoastră), pentru a găsi un sistem care să aibă rezultate bune.

ACTUALIZAȚI MEDALIOANELE CU DATELE DE IDENTIFICARE

Câinele sau pisica dumneavoastră ar trebui să poarte întotdeauna pe zgardă un medalion cu datele de identificare. Ar fi bine să discutați cu medicul dumneavoastră veterinar și despre microciparea câinelui sau a pisicii dumneavoastră. Ambele forme de identificare ajută câinele sau pisica să se poată întoarce acasă în siguranță dacă pleacă sau dacă este separat de dumneavoastră în timpul unui dezastru natural.

Îngrijirea cu responsabilitate a animalului de companie ajută la menținerea ordinii priorităților precum sănătate, bunăstare și siguranță. De asemenea, vă ajută să creați o rețea de suport de încredere, care să vă ajute să aveți grijă de prietenul dumneavoastră blănos pe tot parcursul vieții. Veți descoperi că și dumneavoastră aveți beneficii din stabilirea limitelor pentru un stil de viață sănătos și pentru un mediu de viață care este cu adevărat potrivit pentru animalul de companie.

RO-NON-231000002

RECOMANDAT

 • Cum se poate crea o casă prietenoasă pentru animalul de companie în perioada sărbătorilor

  Vi se poate părea surprinzător, însă există ceva ce prietenii dumneavoastră blănoși nu pot înțelege DELOC: sărbătorile. Indiferent dacă pe dumneavoastră sărbătorile vă fac să vă doriți să dansați, să cântați sau să vă ascundeți și să țipați, este important să rețineți că pisicile și câinii nu pot înțelege agitația. Aceștia nu înțeleg de ce…

  Citește mai mult >>

 • Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

  Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care…

  Citește mai mult >>

 • 9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

  Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli.

  Citește mai mult >>