CÂINI

Cum se poate crea o casă prietenoasă pentru animalul de companie în perioada sărbătorilor

Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIE

18 Dec, 2023


Vi se poate părea surprinzător, însă există ceva ce prietenii dumneavoastră blănoși nu pot înțelege DELOC: sărbătorile. Indiferent dacă pe dumneavoastră sărbătorile vă fac să vă doriți să dansați, să cântați sau să vă ascundeți și să țipați, este important să rețineți că pisicile și câinii nu pot înțelege agitația. Aceștia nu înțeleg de ce brusc apare un copac în casă, ghirlande pe scări, lumânări la geamuri sau un milion de prăjiturele care așteaptă să se răcească pe masa din bucătărie. Aceștia nu înțeleg de ce vin atât de mulți străini la ușă, sau de ce sunt atât de multe cutii pe podeaua din camera de zi. Ei pot doar procesa modificările majore din mediul și din rutina lor. Următoarele sfaturi vă oferă opțiuni pentru a reduce stresul pentru prietenii dumneavoastră blănoși și, în cele din urmă, chiar și pentru dumneavoastră, atunci când petreceți Crăciunul cu un câine sau cu o pisică.

ALEGEȚI DECORAȚIUNI CARE SĂ FIE PRIETENOASE PENTRU ANIMALUL DE COMPANIE

Indiferent dacă sunt primele sărbători cu prietenul dumneavoastră blănos sau dacă este cea de-a cincea perioadă de sărbători petrecută împreună, este bine de știut că unele decorațiuni pot provoca haos în casa dumneavoastră. Problema este că decorațiunile lucioase și strălucitoare atrag privirile tuturor, inclusiv pe cea a câinelui sau a pisicii dumneavoastră. Multe decorațiuni pentru sărbători sunt toxice. Odată ce sunt ingerate, acestea pot determina probleme grave la nivelul stomacului, care necesită o vizită de urgență la medicul veterinar, pentru tratament imediat. Acestea includ:

 • Sclipiciul
 • Plantele verzi: vâscul, ilexul, crăciunița, crinii, acele de brad
 • Agățătorile ornamentelor
 • Zăpada artificială sub formă de spray
 • Globurile din zăpadă
 • Beteala

ALEGEȚI DECORAȚIUNI CARE SĂ FIE PRIETENOASE PENTRU ANIMALUL DE COMPANIE

Nimic nu este mai frumos decât o flacără care pâlpâie, indiferent dacă provine de la o lumânare sau de la un șemineu cu lemne. Totuși, nimic nu este mai rău decât riscul pe care îl reprezintă focul pentru blana prietenului dumneavoastră blănos și pentru casă. Lumânările pot da foc blănii într-o clipă. Deci, dacă vă gândiți la folosirea lumânărilor, alegeți lumânări cu baterii, fără flacără.

ANCORAȚI BINE POMUL DE CRĂCIUN

Pomii de Crăciun atrag animalele de companie precum un magnet. Pisicile vor să se cațere. Câinii vor să prindă toate acele jucării pe care dumneavoastră le atârnați în pom cu atâta atenție. Prima grijă atunci când petreceți sărbătorile împreună cu câini și pisici este să vă asigurați că pomul dumneavoastră de Crăciun este ancorat foarte bine în suport, de perete sau de tavan, pentru a preveni răsturnarea acestuia atunci când câinele sau pisica dumneavoastră decide să analizeze mai îndeaproape pregătirile dumneavoastră pentru sărbători. Asigurați-vă că nu puneți ornamente pe crengile cele mai de jos ale pomului de Crăciun. Aveți grijă să mențineți cablurile electrice în siguranță. Și, nu în ultimul rând, asigurați-vă că nu ajung pe podea agățători ale ornamentelor întrucât, așa cum am menționat mai sus, acestea pot determina probleme serioase dacă sunt ingerate.

MENȚINEȚI USTENSILELE ACOPERITE, SUB FOLIA DE ÎMPACHETAT

Indiferent dacă sunteți ocupat cu împachetatul cadourilor sau să creați un produs artizanal, câinele sau pisica dumneavoastră probabil va dori să participe la această distracție. Panglicile, etichetele, ornamentele cu sclipici și foarfecile trebuie să stea în mâna dumneavoastră și să nu ajungă în gura animalului de companie. Asigurați-vă că nu vă lăsați toate „jucăriile” desfășurate și nesupravegheate, pentru că ar putea să dispară. Atunci când câinii și pisicile nu primesc atenția pe care o merită, tind să găsească moduri în care să facă  să dispară lucrurile care vă distrag atenția. Ultimul lucru de care aveți nevoie este ca prietenul dumneavoastră blănos să înghită o panglică sau să fugă cu foarfeca. Faceți ordine și strângeți ustensilele atunci când nu le folosiți.

EVITAȚI RISCURILE ALIMENTARE

Este posibil să spuneți cuvântul sărbători și să nu vă gândiți la mâncare? Există câteva alimente care chiar v-ați dori să nu ajungă la câinele sau la pisica dumneavoastră – bomboane, ciocolată, stafide, struguri, nuci (mai ales macadamia). Din păcate, oricare dintre acestea vă vor trimite de urgență la medicul veterinar. Mențineți bunătățile undeva unde câinele sau pisica dumneavoastră nu poate ajunge, pentru a limita expunerea și, prin urmare, tentația. Luați-vă măsurile de precauție necesare atunci când pregătiți preparatele pentru sărbători astfel încât micul dumneavoastră prieten să nu găsească nicio cale de a gusta ceva ce clar nu este benefic pentru sănătatea sa.

LIMITAȚI RISCURILE GENERATE DE NECUNOSCUȚI

Singurul lucru mai dificil decât dresajul unui câine sau al unei pisici este educarea unui om cu privire la interacțiunea cu câinele sau cu pisica dumneavoastră. Necunoscuții vor veni pregătiți și dornici să cunoască și să interacționeze cu prietenul dumneavoastră cel mai bun, dar trebuie să fiți fermi pentru a-i ajuta să înțeleagă cum să interacționeze sau cum să nu interacționeze cu acesta. Spre exemplu, în cazul în care câinele dumneavoastră nu mănâncă mâncare de la masă sau dacă este dresat să nu se apropie de masă, asigurați-vă că le spuneți musafirilor dumneavoastră să nu îl hrănească și să nu îl ademenească cu mâncare de pe masă. În plus, unii câini și unele pisici prezintă semne de timiditate în preajma persoanelor pe care nu le văd des, deci s-ar putea să fie nevoie să le spuneți musafirilor dumneavoastră să îi permită câinelui sau pisicii dumneavoastră să îi abordeze atunci când este pregătit. Câinii și pisicile au nevoie de zone de siguranță – locuri unde se pot relaxa și unde se pot simți în siguranță atunci când în casa dumneavoastră vin necunoscuți, deci stabiliți unde sunt acele zone înainte de a suna soneria. Acest lucru va ajuta pe toată lumea să se bucure de timpul petrecut la dumneavoastră.

Nu există niciun dubiu că sărbătorile sunt o perioadă stresantă pentru toată lumea, inclusiv pentru câinele sau pisica dumneavoastră. Cel mai bun antidot pentru acest stres este să încercați să mențineți rutina dumneavoastră zilnică. Rutinele reprezintă un mod excelent de vă menține conectați și de a rămâne cu picioarele pe pământ în timpul nebuniei din perioada sărbătorilor. În plus, rutinele sunt esențiale pentru sănătatea mintală și bunăstarea fizică a câinelui sau a pisicii dumneavoastră. Imaginați-vă cum ar fi dacă ar exista o perioadă în an când câinele sau pisica dumneavoastră ar decide că este pur și simplu prea ocupat/ă să vă iubească? Ei bine, atât de mare este confuzia lor atunci când dumneavoastră sunteți cu mintea ocupată în timpul perioadei sărbătorilor. Sărbătorile sunt despre familie și nu este nimeni mai interesat de dumneavoastră cum este prietenul dumneavoastră blănos. Acesta ar putea fi singura ființă de pe planetă care înțelege modul în care dumneavoastră aduceți bucurie în lume, deci nu uitați să vă țineți de programul care îi aduce lui bucurie.

RO-NON-231000003

RECOMANDAT

 • Cum se poate crea o casă prietenoasă pentru animalul de companie în perioada sărbătorilor

  Vi se poate părea surprinzător, însă există ceva ce prietenii dumneavoastră blănoși nu pot înțelege DELOC: sărbătorile. Indiferent dacă pe dumneavoastră sărbătorile vă fac să vă doriți să dansați, să cântați sau să vă ascundeți și să țipați, este important să rețineți că pisicile și câinii nu pot înțelege agitația. Aceștia nu înțeleg de ce…

  Citește mai mult >>

 • Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

  Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care…

  Citește mai mult >>

 • 9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

  Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli.

  Citește mai mult >>