La ce să vă așteptați pe măsură ce câinele dumneavoastră avansează în vârstă

Câini

22 iulie, 2020

Timp de citire estimat: 6 minute

câine în vârstă

Câinele dumneavoastră a fost un companion iubitor, loial, timp îndelungat. Acum, începeți să observați că acesta nu este la fel de activ ca înainte, sau nu chiar la fel de atent. Poate că doarme mai mult în ultimul timp, sau are accidente prin casă, după ce ani de zile nu s-a întâmplat nimic. Ar putea fi din cauză că dragul dumneavoastră animal de companie îmbătrânește?

Așa cum îmbătrânirea este inevitabilă pentru oameni, câinii îmbătrânesc și ei. Nevoile câinelui încep să se schimbe. Animalul de companie va depinde de dumneavoastră pentru a-l menține sănătos și confortabil în timpul acestei perioade din viață.

câine dormind

SEMNE DE ÎMBĂTRÂNIRE LA CÂINELE DUMNEAVOASTRĂ

În majoritatea cazurilor, un câine este considerat a ajunge la „vârsta a treia” la aproximativ șapte ani, cu toate că diferă ușor, în funcție de rasa și talia câinelui. Câinii de talie mai mare încep, în general, să îmbătrânească cam cu un an înainte, comparativ cu câinii de talie mai mică, dar, ca și la oameni, nivelul de îmbătrânire depinde, de asemenea, de genetică, dietă, activitate fizică și sănătatea generală. De asemenea, similar cu oamenii, metabolismul și sistemul imunitar al unui câine încetinesc. Pot face artrită, vederea poate slăbi și își pot pierde controlul vezicii și al intestinului.

Câteva dintre semnele vizibile de îmbătrânire la câinele dumneavoastră pot include:

  • Modificări ale felului în care arată – precum grizonarea blănii din jurul botului și sprâncenelor. De asemenea, blana câinelui poate părea că își pierde luciul și poate fi mată. 
  • Modificări ale nivelului de activitate – câinele poate fi mai puțin activ și mai puțin dornic să se joace decât înainte și dornic să doarmă mai mult. 
  • Modificări ale dispoziției – câinele poate fi mai irascibil în preajma copiilor și a altor animale. 
  • Alte modificări – inclusiv probleme articulare, scăderea auzului, lăcrimarea ochilor și probleme de digestie.

CUM ÎNGRIJESC SĂNĂTATEA CÂINELUI MEU CARE AVANSEAZĂ ÎN VÂRSTĂ?

Prietenul dumneavoastră vârstnic ar trebui examinat de medicul veterinar cel puțin o dată pe an, dacă nu de două ori. Medicul veterinar va putea identifica orice probleme corelate cu vârsta, verifică auzul și vederea, cât și ficatul și pancreasul. Alte analize pot identifica semne de afectare cardiacă.

Alte boli la care sunt predispuși câinii mai în vârstă includ:

  • Osteoartrită și tulburări musculoscheletale 
  • Boli determinate de modificări hormonale, precum diabet 
  • Demență 
  • Probleme dentare

Veți dori ca animalul dumneavoastră de companie care avansează în vârstă să fie cât mai confortabil posibil. În cazul în care câinele are dureri articulare, acesta va prefera să se odihnească pe o pernă sau pătură, mai degrabă decât pe podeaua dură. În cazul în care tulburările digestive sunt o problemă, poate fi necesară o modificare a dietei; și, în cazul în care câinele dumneavoastră are nevoi fiziologice mai frecvent, va trebui scos afară mai des.


CUM AR TREBUI SĂ MĂ ÎNGRIJESC DE HRANA CÂINELUI MEU CARE AVANSEAZĂ ÎN VÂRSTĂ?

Câinele dumneavoastră vârstnic cel mai probabil nu se mai mișcă la fel de mult ca înainte. Acesta nu are nevoie de la fel de multă hrană pentru a-și menține greutatea corporală, deci este important să îi ajustați dieta în concordanță. Medicul veterinar va putea să vă recomande o dietă pentru câini seniori, care conține substanțe ușor digerabile și previne obezitatea sau tulburările gastrointestinale. Câinii mai vârstnici sunt mai predispuși la deshidratare, deci este o idee excelentă să vă asigurați că există în permanență acces la apă. 

Este important în mod special să asigurați toaletarea câinelui mai vârstnic. Pe măsură ce blana sau pielea sa încep să se usuce, perierea regulată va ajuta la eliberarea uleiurilor naturale și va menține un luciu tineresc. Toaletarea regulată vă va ajuta, de asemenea, să observați cazul în care câinele dumneavoastră dezvoltă vreo umflătură, tumoră sau alte anormalități. Dacă observați ceva neobișnuit, ar trebui să informați medicul veterinar.

dinți de câine

CUM AR TREBUI SĂ MĂ ÎNGRIJESC DE DINȚII ȘI GINGIILE CÂINELUI MEU CARE AVANSEAZĂ ÎN VÂRSTĂ?

Cu cât câinele devine mai vârstnic, cu atât mai mult va trebui să acordați atenție dinților și gingiilor sale. Câinii prezintă un risc ridicat de afecțiune dentară pe măsură ce îmbătrânesc și este uzual ca aceștia să își piardă niște dinți și să aibă respirație neplăcut mirositoare. Să mențineți curați și fără tartru dinții câinelui dumneavoastră va ajuta la diminuarea riscului de apariție a problemelor grave, precum afecțiunea cardiacă, ce poate apărea ca urmare a cariilor dentare.


CUM ÎMI DAU SEAMA DACĂ SURZEȘTE SAU ORBEȘTE CÂINELE MEU?

Este frecvent ca, odată cu vârsta, câinii să își piardă auzul, așa cum se întâmplă și la oameni. În cazul în care observați că aveți un câine care răspunde mai puțin la felicitările sau comenzile dumneavoastră, acesta poate avea probleme de auz. Medicul dumneavoastră veterinar va putea să confirme gravitatea problemei dar dumneavoastră puteți învăța să comunicați cu cățelul dumneavoastră prin atingere și prin semne din mâini. Ar trebui să rețineți să nu deranjați câinele în timp ce doarme și să nu îl abordați din spate. 

Slăbirea vederii este, de asemenea, obișnuită la câini. Ochii câinelui dumneavoastră pot părea tulburi, ceea ce poate fi un semn de probleme de vedere. Din nou, medicul veterinar poate confirma dacă aceasta este o problemă. Pentru a vă ajuta câinele, puteți menține un mediu stabil în casă. Evitați rearanjarea mobilei sau mutatul castroanelor sale de hrană, jucăriilor sau a culcușului. Aceasta îi va crea confuzie și vă va frustra câinele, determinând stres care i-ar putea agrava afecțiunile.

plimbare pentru câini

CUM ÎMI POT SUSȚINE CÂINELE SENIOR ÎN VIAȚA DE ZI CU ZI?

Mulți câini suferă de artrită pe măsură ce îmbătrânesc și puteți constata că aveți un câine înțepenit, care are dureri atunci când încearcă să se ridice, mai ales după un somn bun și lung. Poate fi necesară asistență la urcarea scărilor, pentru urcatul și coborâtul din mașină și pentru urcatul pe canapea. Medicul veterinar vă poate recomanda un antiinflamator, pentru a diminua durerea prietenului dumneavoastră patruped, dar puteți, de asemena, ajuta în câteva moduri, precum:

  • Asigurați-vă că încă face mișcare zilnic. Aceasta va fi benefică pentru el atât fizic, cât și mintal. 
  • Mențineți unghiile tăiate și puneți covoare și carpete care nu alunecă pe podelele care nu au covor, pentru a reduce riscul de cădere. 
  • Oferiți-i un loc de odihnă moale, astfel încât să nu își pună oasele și articulațiile îmbătrânite pe podeaua dură.  
  • Oferiți-i câinelui dumneavoastră vârstnic tot spațiul și liniștea de care are nevoie.

Este de ajutor, de asemenea, să mențineți o rutină pentru câinele vârstnic. Plimbările la aceleași ore zilnic și ore de masă regulate îi oferă câinelui dumneavoastră vârstnic un sentiment de confort și siguranță. Câinele poate îmbătrâni, dar totuși rămâne același pe care l-ați adus acasă când era un cățeluș. Încă îi va plăcea să se joace jocurile pe care le jucați atunci când era mai tânăr, cât va putea de bine. Va dori încă atenția și afecțiunea dumneavoastră pentru că, indiferent cât de bătrân este, dragostea sa pentru dumneavoastră nu va scădea.

RECOMANDAT

  • Cum se poate crea o casă prietenoasă pentru animalul de companie în perioada sărbătorilor

    Vi se poate părea surprinzător, însă există ceva ce prietenii dumneavoastră blănoși nu pot înțelege DELOC: sărbătorile. Indiferent dacă pe dumneavoastră sărbătorile vă fac să vă doriți să dansați, să cântați sau să vă ascundeți și să țipați, este important să rețineți că pisicile și câinii nu pot înțelege agitația. Aceștia nu înțeleg de ce…

    Citește mai mult >>

  • Cum să îngrijiți cu responsabilitate câinele sau pisica

    Imaginați-vă pentru un moment că cel mai complicat lucru pe care l-ați avea de făcut în viață ar fi să mergeți cu câinele la plimbare sau să vă asigurați că pisica dumneavoastră se urcă în copacul pentru pisici de două sau de trei ori pe zi. Îngrijirea corectă a animalului de companie presupune acțiuni care…

    Citește mai mult >>

  • 9 Boli pe care o căpușă le poate transmite într-o singură hrănire

    Căpușele sunt mici, dar răul pe care vi-l pot face dumneavoastră, câinelui, pisicii și familiei dumneavoastră este mare. Căpușele sunt paraziți care consumă sânge și deseori sunt purtătoare de bacterii și paraziți care determină boli.

    Citește mai mult >>

Posturi conexe